9 міфів про музичну премію YUNA

9 міфів про музичну премію YUNA

Про YUNA розповідають багато такого, що не відповідає дійсності. Деякі з цих міфів виникли з необізнаності, деякі - з небажання приймати правду

За вісім років існування YUNA стала явищем, завдяки якому можна бачити гобальні зміни в українському музичному просторі.

Поява премії на початку 2010-х співпала з дорослішанням нової генерації виконавців, які почали міняти шоу-бізнес в Україні та створили нові феномени. YUNA стала маркером, який відображає більшість цих трендів. І залишається такою.

Будь-яка премія не є ідеальною. Але це не привід робити висновки про проєкт, не розібравшись у його деталях. Ми чули багато різних неправдивих речей про YUNA, але розповімо лише про найголовніші з них.

Міф 1. Музиканти потрапляють до номінацій просто тому, що вони популярні

Це не так. Щоб мати можливість претендувати на YUNA, виконавці повинні обов’язково випускати новий матеріал протягом відповідного звітного року премії. Згідно з Регламентом, цей рік - період від 1 листопада минулого року до 31 жовтня поточного.

Тому, наприклад: аби мати можливість номінуватися на цьогорічну YUNA, треба було презентувати нові пісні з 1 листопада 2018-го до 31 жовтня 2019-го. Виконавці, які цього не робили, не мають можливості претендувати на YUNA.

Але й це не все.

У чотири номінації - “Найкращий виконавець”, “Найкраща виконавиця”, “Найкращий поп-гурт” та “Найкращий рок-гурт” - можна потрапити лише тоді, коли за звітний рік було випущено принаймні 2 нових пісні, які мали ротації на FM-радіо. Саме тому, наприклад, гурт The HARDKISS, який у цей період видав лише одну нову пісню (“Жива”), не зміг потрапити у категорію “Найкращий рок-гурт” YUNA 2020.

Щоб мати можливість змагатися у номінації “Інший формат”, потрібно бути виконавцем, який не має ротацій на радіо та музичних телеканалах, і який випустив альбом чи ЕР протягом звітного року.

Щодо категорії “Найкраща пісня до фільму”, за увагу береться дата прем’єри саме стрічки, а не пісні. Тому, наприклад, на YUNA 2020 номіновані лише пісні, які були створені для фільмів, що вийшли з 1 листопада 2018-го до 31 жовтня 2019-го.

Все це прописано у Регламенті премії.

Міф 2. У голосуванні YUNA може брати участь будь-хто

Премія YUNA - суто експертна нагорода. На всіх етапах відбору переможців право голосу мають лише члени журі. Склад експертів кожного року змінюється та вдосконалюється. На сьогодні їх 81.

До журі входять представники чотирьох сегментів української музичної індустрії: менеджери FM-радіостанцій, менеджери музичних телеканалів та музичних проектів на загальних телеканалах, музичні журналісти онлайн та друкованих видань, менеджери квиткових операторів.

Кожен з них має не менше, ніж п’ять років досвіду роботи в музичній сфері. Міні-досьє на кожного з діючих членів журі YUNA ви можете знайти у нашому спеціальному розділі “Журі”.

На головній сторінці сайту YUNA у рандомному режимі завантажуються фото 6 з 81 членів журі. Натиснувши "Повний список", можна побачити всіх

Міф 3. Невідомо, хто входить до складу журі YUNA

Як ми вже зазначили, на нашому сайті є цілий розділ, присвячений журі премії. В ньому є вся професійна інформація про експертів та їх фото. Мертвих душ у журі YUNA немає.

Міф 4. Члени журі YUNA некомпетентні

Компетентність керівників радіостанцій та музичних телеканалів, профільних редакторів та оглядачів медіа та менеджерів квиткових операторів, які вирішують долю нагород YUNA, підкреслює ефективна діяльність проєктів, у яких вони працюють.

Повсякденна робота членів журі YUNA - це аналіз сучасного музичного процесу в Україні. Тому саме вони мають всі підстави робити експертний вибір.

Міф 5. Організатори премії фальсифікують результати голосування журі

YUNA - єдина в Україні музична премія, яка має гаранта чесності. Ця роль належить компанії Deloitte Ukraine, яка самостійно проводить увесь процес голосування та співробітник якої у підсумку привозить на церемонію конверти з іменами переможців, які відкривають на сцені.

Deloitte Ukraine - український офіс британської компанії, яка має 175-річний досвід на ринку консалтингу та аудиту. Це світовий лідер у своїй сфері, для якого репутація важливіша за будь-які шоу-бізнесові ігри.

До того ж, Deloitte - багаторічний партнер найпрестижнішої у світі музичної нагороди Grammy. Тобто на YUNA процес голосування контролюється саме так, як і на Grammy. І організатори премії не мають жодного відношення до нього.

Екс-керуючий партнер Deloitte Ukraine Андрій Булах. У 2012-2019 відповідав за співпрацю з YUNA. З 2020 року це робота іншого представника компанії

Міф 6. “На манеже одни и те же”

За вісім років існування YUNA нагороди отримували різні артисти, композитори, поети, кліпмейкери та менеджери виконавців - загалом 51. При цьому за період 2012-2019 років було вручено 93 статуетки.

Звичайно, в історії YUNA є ті, кого вітали значно частіше, ніж інших, але таких виконавців небагато: The HARDKISS (11), Джамала (8), MONATIK (7). Більше, ніж одну нагороду, отримував 21 переможець. Всі інші мають в активі лише по одній статуетці.

Міф 7. YUNA - премія для “попси”

YUNA відмічає артистів різних жанрів й прошарків українського музичного процесу - і масових, і не дуже. Матеріал, який перемагає у голосуванні, дуже різнобарвний - як, власне, і сама музична сцена в Україні.

Словом “попса” користуються ті, хто зверхньо ставиться до музикантів, які мають широкий успіх та створюють легку музику. Люди менш упереджені розуміють, що у кожного популярного стилю свої канони, і вони не завжди прості для розуміння пересічним слухачем.

Чи є легковажною пісня “Злива” у виконанні Андрія Хливнюка, Джамали та Дмитра Шурова? Чи альбоми “Залізна ластівка” The HARDKISS та “Подих” тієї ж Джамали? Чи відео “Стіна” гурту Океан Ельзи? Всі вони у різні роки перемагали на YUNA.

До того ж, важливою частиною премії є підтримка тих, хто є лише перспективним артистом. The HARDKISS, ONUKA, MONATIK, KAZKA та багато інших отримали свої перші нагороди YUNA тоді, коли співали лише у клубах, а не на великих майданчиках. Для деяких з них саме премія була одним з тих поштовхів, які допомогли не зупинитися на шляху до слави.

Нарешті, з 2019 року YUNA має номінацію “Інший формат”, до якої потрапляють найкращі виконавці з тих, хто майже чи взагалі не має ротацій на FM-радіо та музичних телеканалах. Їхня музика далека від розуміння широкою аудиторією. Саме тому премія їх підтримує.

Повний перелік виконавців, які вигравали та були номіновані на YUNA, шукайте у нашому розділі “Архів”.

2013 рік. The HARDKISS отримують нагороду "Відкриття року"
2015 рік. ONUKA отримує нагороду "Відкриття року"
2016 рік. Джамала, Андрій Хливнюк та Дмитро Шуров отримують нагороду за пісню "Злива"

Міф 8. Премію YUNA можна собі купити у генпродюсера Павла Шилька

Павло Шилько, як і будь хто з оргкомітету YUNA, не має доступу до конвертів, у які вкладено листки з іменами переможців премії. Це виключне право компанії Deloitte Ukraine.

Будь-які домовленості з генпродюсером премії безглузді - він не має можливості їх дотримуватися. Тому слова про те, що статуетку YUNA можна купити, це виключно фантазії тих, хто вважає, що придбати за гроші можна все.

2016 рік. Генпродюсер та співзасновник премії Павло Шилько у ролі ведучого церемонії

Міф 9. Співачка KAMALIYA кожного року виграє премії. Вона ж вирішує, хто переможе

KAMALIYA - почесний гість церемоній YUNA. Співачка, яка кожного року готує для виступу яскравий ексклюзивний номер. Але жодного разу за історію премії KAMALIYA не була ані номінована, ані нагороджена. І, звичайно, не могла впливати на результат голосування. Ті, хто так каже, або свідомо розповсюджують фейк, або не цікавилися правдою.

Виступи KAMALIYA - це прояв вдячності оргкомітету YUNA за велику підтримку, яку проєкт отримує від її чоловіка, співзасновника премії бізнесмена Мохаммада Захура. Це дуже приємно, коли є кому віддячити за допомогу у розвитку музичної індустрії України.

2015 рік. Момент виступу KAMALIYA
Мохаммад Захур на церемонії YUNA

Тому, користуючись моментом, ми дякуємо й компанії Plastics, яка багато років є партнером премії. Саме завдяки такій підтримці YUNA має можливість вдосконалюватися та право називатися єдиною національною музичною премією в Україні.

Ігор Панасов, директор з розвитку премії YUNA

Дев'ята церемонія YUNA відбудеться 24 березня 2020 року у київському Палаці "Україна"