Регламент премії YUNA

1. Премія YUNA – це щорічне свято української популярної музики, її творців та виконавців.

2. Тринадцята церемонія нагородження премії YUNA відзначить найкращих за 2023 рік (період з 1 січня по 31 грудня 2023 року).

3. Премія буде вручена в таких категоріях:

«Найкращий виконавець». В категорії можуть бути номінованими соло-виконавці, чиї не менше двох нових* пісень перебували в ротації на загальнонаціональних радіоканалах і/або українських музичних телеканалах в період, вказаний у пункті 2.

«Найкраща виконавиця». В категорії можуть бути номінованими соло-виконавиці, чиї не менше двох нових пісень перебували в ротації на загальнонаціональних радіоканалах і/або українських музичних телеканалах в період, вказаний у пункті 2.

«Найкращий поп-гурт». В категорії можуть бути номінованими поп-гурти, чиї не менше двох нових пісень перебували в ротації на загальнонаціональних радіоканалах і/або українських музичних телеканалах в період, вказаний у пункті 2.

«Найкращий рок-гурт». В категорії можуть бути номінованими рок-гурти, чиї не менше двох нових пісень перебували в ротації на загальнонаціональних радіоканалах і/або українських музичних телеканалах в період, вказаний у пункті 2.

«Найкраща пісня»* (нагороди виконавцю чи виконавиці). В категорії можуть бути номіновані нові* пісні, які перебували в ротації на загальнонаціональних радіоканалах та за підсумками року потрапили в загальний ТОП-2000 за даними компанії TopHit і/або були в етері українських музичних телеканалів в період, вказаний у пункті 2.

«Найкращий альбом» (нагороди виконавцю чи виконавиці). В категорії можуть бути номінованими нові повноформатні альбоми (LP), офіційний реліз яких припадає на період, вказаний у пункті 2. Базу альбомів для YUNA надає інформаційний партнер премії – онлайн-ресурс «Лірум».

«Найкращий відеокліп». В категорії можуть бути номінованими нові відеокліпи на пісні, які перебували в ротації на українських музичних телеканалах в період, вказаний у пункті 2.

«Найкращий дует/колаборація»**. В категорії можуть бути номінованими нові дуетні пісні, які перебували в ротації на загальнонаціональних радіоканалах та за підсумками року потрапили в загальний ТОП-2000 за даними компанії TopHit і/або українських музичних телеканалах в період, вказаний у пункті 2.

«Відкриття року». В категорії можуть бути номінованими артисти, які дебютували з піснею на загальнонаціональних радіоканалах і/або українських музичних телеканалах в період, вказаний у пункті 2.

4. Референс-лист є єдиною підставою для здійснення членами журі вибору номінантів музичної премії.

Референс-лист є загальнодоступним на офіційному сайті музичної премії – yuna.ua.

У разі відсутності у референс-листі кандидата і/або його творів, кандидат має право звернутися до організаторів із відповідним проханням доповнити список, відправивши листа на електронну пошту info@yuna.ua. Після отримання листа оргкомітетом будуть здійснені розгляд і перевірка даного звернення та прийняте рішення по ньому. Останнє з таких звернень може бути відправлене організаторам не пізніше 15 лютого 2024 р.

Так само здійснюється комунікація із менеджментом поп-/рок-гуртів щодо правильності віднесення їх до категорій «Найкращий поп-гурт» і «Найкращий рок-гурт». У випадку виникнення суперечностей щодо віднесення конкретних поп-/рок-гуртів до категорій «Найкращий поп-гурт» та «Найкращий рок-гурт» остаточне рішення із цього питання приймає Експертна рада YUNA.

5. Журі премії YUNA складається з:

представників музичної індустрії, які не створюють музику, але професійно її використовують у власній діяльності не менше п’яти років і на момент формування складу журі обіймають відповідну посаду, а саме: програмні директори/музичні редактори національних мережевих радіостанцій; програмні директори, продюсери/редактори музичних телеканалів; музичні продюсери телевізійних шоу; музичні оглядачі, музичні критики, музичні аналітики газет, журналів та інтернет-видань; представники квиткових операторів.

Також до складу журі входять переможці премії YUNA та володарі нагороди «За особливі досягнення в музиці», які доєднуються до голосування на другому етапі.

З актуальним списком членів журі та їхніми профайлами можна ознайомитися на офіційному сайті премії yuna.ua в розділі «Журі».

6. Голосування журі здійснюється у два етапи:

Перший етап (друга половина лютого 2024 року). Аудитор премії, компанія Deloitte, надсилає членам журі запрошення від імені головного продюсера премії та посилання на електронну систему голосування. Члени журі мають обрати по п’ять номінантів з референс-листа у кожній категорії. За результатами голосування компанія Deloitte визначає номінантів, що набрали найбільшу кількість голосів та братимуть участь у другому етапі. При цьому кількість номінантів, що потрапляють до другого етапу у кожній категорії не може перевищувати п’яти номінантів. При рівній кількості голосів журі перелік номінантів у категорії може збільшуватися. Номінанти, що братимуть участь у другому етапі, будуть оголошені на початку березня 2024 року.

Другий етап (початок березня 2024 року). Члени журі отримують лист від аудиторської компанії Deloitte з посиланням на електронну систему голосування. Вони мають визначити одного номінанта у кожній категорії. Компанія Deloitte рахує голоси і визначає переможця у кожній номінації. Результати голосування передаються організаторам у закритих конвертах безпосередньо під час церемонії нагородження переможців премії YUNA.

Результати голосування журі є остаточними та оскарженню не підлягають.

7. Експертна рада є спеціальним дорадчим органом музичної премії YUNA.

Склад Експертної ради формується щорічно організаційним комітетом премії. Інформація про склад Експертної ради є відкритою та загальнодоступною.

До складу Експертної ради тринадцятої церемонії YUNA входять:

1. Павло Шилько (співзасновник та генеральний продюсер музичної премії YUNA);

2. Андрій Булах (співзасновник Експертної ради YUNA);

3. Анна Свірідова (продюсер радіостанцій «П’ятница» та «Авторадіо Україна»);

4. Олег "Фагот" Михайлюта (володар нагороди YUNA «За особливі досягнення в музиці» у складі гурту ТНМК);

5. Ірина Горова (співзасновниця та співвласниця компанії pomitni)

6. Єгор Кір'янов (директор багаторазових володарів YUNA, гурту The HARDKISS)

7. Вадим Лисиця (саундпродюсер, засновник компанії FOXXSTUDIOS)

8. Роман Давидов (програмний директор радіостанції "Країна FM")

9. Олексій Бондаренко (головний редактор сайту “Лірум”)

10. Дмитро Чінь (директор з маркетингу квиткового оператора Concert.ua)

11. Ірина Монатік (со-owner MONATIK Corporation, переможець YUNA в категорії "Найкращий менеджмент артисту")

12. Маргарита Поступаєва (директор відділу аудиту компанії Deloitte в Україні)

До компетенції Експертної ради входить:

– внесення змін до регламенту премії із питань формування складу журі премії та формування переліку категорій вручення премії;

– формування референс-листа у категоріях «Найкраще концертне шоу», "Найкращий електронний хіт", "Найкращий хіп-хоп хіт", "Найкраща пісня до фільму", "Інший формат";

– вирішення суперечностей щодо віднесення у референс-листі конкретних поп-/рок-гуртів до категорій «Найкращий поп-гурт» та «Найкращий рок-гурт».

Свою діяльність Експертна рада здійснює під час засідань, які призначаються організаційним комітетом премії YUNA, або дистанційно у форматі електронного листування з оргкомітетом. Рішення Експертної ради приймаються шляхом відкритого поіменного голосування більшістю голосів або більшістю голосів за результатом електронного листування з оргкомітетом YUNA.

Рішення Експертної ради є остаточними та оскарженню не підлягають.

Примітки:

* Новою вважається пісня, яка вперше була публічно виконана на загальнонаціональних радіоканалах і/або музичних телеканалах в період, вказаний у пункті 2. До уваги не беруться пісні, які входять до альбомів, що були номіновані на YUNA раніше.

** Дует/колаборація – це музичний твір двох або більше соло-виконавців/соло-виконавиць, або соло-виконавця/соло-виконавиці та поп-/рок-гурти, або двох чи більше поп-/рок-гуртів. Дуетом не вважається музичний твір одного поп-/рок-гурту, яка складається з двох учасників.