Історія YUNA

Історія премії YUNA почалася влітку 2011 року. У відомого радіоведучого та продюсера Павла Шилька з’явилася ідея створити проект, який відзначав би найкращих українських виконавців. І щоб це обов’язково робили експерти музичної індустрії. Приводом для народження такої ідеї стала 20-та річниця незалежності України.

Шилько зробив пропозицію спільно заснувати музичну премію британському бізнесмену пакистанського походження Мохаммаду Захуру, який багато років мешкає в Україні. Пан Захур був не чужою людиною для цієї індустрії – його студія робила музичні проекти для телеканалів. Бізнесмену сподобався задум створити експертну нагороду для найкращих артистів, вінцем якого буде яскрава церемонія і концерт.

Мохаммад Захур та Павло Шилько

Черговим етапом став пошук партнера, який міг би стати гарантом чесності майбутньої премії. Захур та Шилько обрали найкращих – аудиторську компанію Deloitte, яка співпрацює з найпрестижнішою музичною нагородою у світі – Grammy.

Deloitte має 174-річний досвід роботи на ринку і залізний авторитет. Але вмовити керівництво компанії мати справу із музичної індустрією в Україні виявилося не такою й легкою справою. Перемовини тривали декілька тижнів, головний офіс Deloitte у США допомагав випрацювати регламент майбутньої премії. Після цього був підписаний договір між YUNA та Deloitte. Прозорість премії гарантує український офіс компанії.

Назва премії склалася з чотирьох слів: YUNA – це Yearly Ukrainian National Award. Тобто щорічна українська національна нагорода.

Із самого початку до цього дня YUNA є єдиною музичною премію в Україні національного масштабу. Це високе звання обґрунтовується тим, що до відбору у більшості номінацій беруться саме ті артисти, що мають ротації протягом звітного року на радіостанціях та телеканалах з національним покриттям.

Наступним кроком було створити журі, яке мало б дійсно експертну вагу. Тому до нього увійшли ті, для кого українська музика – це повсякденне життя, робота та натхнення. Радіоведучі, програмні директори FM-станцій, журналісти різних видань… Кожного року склад журі YUNA змінюється та вдосконалюється.

27 жовтня 2011 року можна вважати датою народження YUNA. Саме у цей день Мохаммад Захур та Павло Шилько зібрали прес-конференцію, де заявили про створення премії.

8 лютого 2012 року у київському Палаці «Україна» відбулася перша в історії церемонія YUNA.

Олег Скрипка на сцені першої церемонії YUNA. Тоді гурт ВВ виграв найбільше за всіх нагород - три

З того часу саме зал Палацу «Україна» є незмінним домом для премії. Там пройшли всі вісім церемоній, які в різні роки знімали та показували у себе в ефірі телеканали Інтер, Новий, М1, Прямий, 1+1. Перелік номінацій премії стабільно зростає, відповідаючи на виклики української музичної індустрії.

Станом на початок 2022 року найуспішнішими виконавцями за 8-річну історію YUNA є The Hardkiss (15 нагород), MONATIK (13) та Джамала (8). Загалом лауреатами премії ставали більше 60 гуртів та сольних артистів, композиторів, кліпмейкерів та продюсерів.

Наступна церемонія – YUNA 2022 – відбудеться навесні 2022 року. У Палаці «Україна», як завжди.