Премія YUNA ввела дві нових номінації та оголосила оновлений склад журі

Премія YUNA ввела дві нових номінації та оголосила оновлений склад журі

Оргкомітет національної музичної премії YUNA оголосив про нововведення, які стосуються структури премії та складу її журі.

По-перше, у рамках YUNA 2020 експерти будуть обирати переможців не у 15 категоріях, як минулого року, а у 17. До списку вже відомих номінацій додано ще дві: «Найкраща пісня до фільму» та «Інший формат».

За перемогу у категорії «Найкраща пісня до фільму» змагатимуться українські музиканти, які написали вокально-інструментальні твори спеціально для українських фільмів, які виходили у прокат з 1 листопада 2018 року до 31 жовтня 2019 року.

Список претендентів у цій номінації скаладає оргкомітет, а потім затверджує Експертна рада премії YUNA. Склад тих, серед кого журі обиратиме найкращого цього року, вже відомий. Його можна побачити у референс-листі, який опублікований на сайті премії (завантажувати тут).

Введення цієї номінації було обумовлено зростанням кіноринку України і, як наслідок, оригінальних пісень, які артисти створюють саме для фільмів. Ще два-три роки така номінація не мала б сенсу. Співзасновник та генпродюсер YUNA Павло Шилько пояснює мотивацію оргкомітету:

Одна з задач YUNA – реагувати на зміни у всіх проявах музичного процесу в Україні. Дивлячись на стрімке зростання обсягу вітчизняної кінопродукції, ми помітили, що це відбивається і на процесі розвитку оригінального кіномузичного контенту. Нарахувавши 11 претендентів на перемогу, ми вирішили, що цього достатньо, аби ввести нову номінацію.

Подібна історія й з новою номінацією «Інший формат». Розвиток стрімінгових платформ формує на музичній карті України простір, в якому народжуються свої герої – окремо від форматів FM-станцій та музичних телеканалів. Вони існують практично лише в онлайні і там збирають свою аудиторію. Оскільки більшість номінацій YUNA формується за списками топ-100 радіо та ТБ-каналів, такі артисти не мають можливості бути відміченими. Саме для них створена номінація «Інший формат».

Список претендентів складається з тих сольних виконавців та гуртів, які протягом періоду з 1 листопада 2018 року до 31 жовтня 2019 року випустили хоча б один альбом чи ЕР та не потрапили до топ-100 FM-радіо та національних музичних телеканалів. Перелік таких артистів надає оргкомітет премії, а затверджує Експертна рада. Директор з розвитку премії YUNA Ігор Панасов зазначив щодо номінації «Інший формат»:

Діджиталізація музичного простору стає стимулом для нової форми життя українських артистів – поза межами форматів радіо і ТБ. При цьому талановитих виконавців і в цьому просторі чимало, просто про них знає лише онлайн-аудиторія. Аби віддати належне й їм, ми створили цю нову категорію.

Положення про нові номінації додані у відповідний пункт Регламенту премії, який можна прочитати тут.

Окрім того, сьогодні, 18 листопада, оргкомітет YUNA оголосив склад оновленого журі. До нього увійшли 82 професіонали музичного ринку України – співробітники радіостанцій, телеканалів, онлайн і друкованих видань та представники квиткових операторів.

Зі складом членів журі можна ознайомитися тут. Перший тур голосування почнеться вже цього тижня. Оголошення номінантів відбудеться 16 грудня 2019 року.

Нагадаємо, дев’ята церемонія музичної премії YUNA відбудеться 24 березня 2020 року у київському Палаці «Україна». Квитки вже у продажу: